Külföldi szokások, amik tetszenek

xmastag

Őszinte leszek, nem igazán ismerem a külföldi karácsonyi szokásokat. Ami egyből eszembe jut: szegény angol gyerekeket nagyon sajnálom, hogy náluk karácsonykor jön a Mikulás, mert így ők csak 1-szer kapnak ajándékot decemberben, nem 2-szer, mint a magyarok. Ami tetszik: a déli féltekén ilyenkor nyár van, meleg és napsütés… Persze az igazi havas, fehér magyar karácsonyt is szeretem (sajnos már rég volt), mert az szép, csak ne lenne olyan hideg! Talán össze kellene hozni a kettőt… Meleg lenne, és hó… 😀

A többi ország szokásait Google keresővel ismertem meg, “karácsonyi szokások a nagyvilágban” keresőszóval. Az első néhány találatból pl. megtudtam, hogy az ithon is kedvelt karácsonyfa német eredetű – íme egy német szokás, ami tetszik! 😀 És mi van még?

Finnország: “A finnek természetközelisége és mély humánuma mutatkozik meg abban a szép szokásban, hogy karácsony napján megvendégelik a velük élő háziállatokat, illetve megetetik a fészkelő madarakat. “

Izland: “A karácsony izlandi nyelven Jol, ami a Jolasveinar-nak nevezett manóktól ered. Izlandon 13 Télapó van, akik mindenféle turpisságokat csinálnak – hogy ki mit, azt már a nevük is tükrözi (pl: Ajtócsapkodó, Ablakonkukucskáló, Fakanálnyaló, Láboskikaparó … stb.) A szüleik Grýla (anyuka) és Leppalúði (apuka). Grýla egy gonosz troll volt, aki a Karácsonymacskával együtt megette azokat a gyerekeket, akik nem kaptak új ruhát karácsonyra – de mivel a gyerekek kaptak új ruhákat, így a Grýla idővel éhen halt. A férje Leppalúði, aki egy naplopó, nem csinál semmit. A 13 Télapó egyesével jön a gyerekekhez, mindegyik egy meghatározott napon – az első december 12-én, az utolsó 24-én. A gyerekek ugyanúgy kedveskednek nekik, mint Magyarországon a Télapónak, csak itt pl a Skýrlopo télapónak skýr-t tesznek ki, aki persze ellopja, a Láboskikaparónak egy ételmaradékos lábost, amit kinyalhat, az Ajtócsapkódónál minden ajtót be kell csukni, különben éjjel becsapkodja őket… stb. A gyerekek a kapott pici ajándékokat természetesen nem karácsonykor nyitják ki, hanem mar aznap, amikor a Télapó hozta. A rossz gyerekek pedig rohadt krumplit kapnak.” – Tehát egymás után 12 napig kapnak ajándékot a gyerekek! De jó nekik! 😀

Írország: “25-én István napján aztán kezdetét veszik a nagy utcai népünnepélyek. Ilyenkor az emberek, főleg a fiatalok maskarába öltöznek, és különféle tradicionális szereplőkkel vidám jeleneteket adnak elő.”

Ausztrália: “Az ausztrálok a karácsonyi vacsorát kint a kertben fogyasztják el, majd lemennek a tengerpartra egyet fürödni, így ünnepelik a karácsonyt.”

Anglia: “December 26-a a Boxing Day, Karácsony másnapja, ilyenkor hagyományosan a személyzetet ajándékozták meg. Neve arra utal, hogy ezen a napon nyitották fel a templomi perselyt, tartalmát a szegények között osztották szét.”

Lettország: “A lettek szerint a Mikulás a szentestétől számított 12 napon át hozza az ajándékot a gyerekeknek! Az ünnepi menü: barna borsó, rétes, káposzta és kolbász.” – Ők is 12 napig kapnak ajándékot!

Svájc: “Zürichben ilyenkor mesevillamos jár, amely körbeviszi a gyerekeket a városon. A  srácok karácsonyi dalokat énekelnek, közben pedig édességeket osztanak nekik.”

Ennyi szép szokás van a nagyvilágban! De azért mégis a magyar az igazi! 😀

Reklámok
Külföldi szokások, amik tetszenek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s