Tojáslikőr, forralt bor, forró csoki és társaik

xmastag

Először is, a legfontosabb tény rólam, ha folyadékokról van szó: nem iszom szeszes italokat. Még tojáslikőrt és forralt bort sem – ha már ez a 2 ital szerepelt a témakiírásban… Ezért a címben felsorolt italok közül nálam egyedül a forró csoki jöhet szóba. Azt viszont nagyon szeretném, ha hozzájutnék… A csokoládét szilárd formában is szeretem, valahogy így:

A folyékony formáját, a forró csokoládét is szeretném, csak nem jutok hozzá. Itthon nem nagyon készül ilyesmi, talán azért, mert nincs hozzá receptünk…

De miről is szóljon ez a bejegyzés? Mire is gondolhatott Suz’n amikor kitalálta ezt a témát (és az összes többit)? A kézenfekvő megoldás szerint: karácsonyi italok. De létezik egyáltalán csakis speciálisan a karácsonyhoz köthető ital (mint pl. szilveszterkor a pezsgő meg a bólé, stb.)? Nem tudom. A mi családunkban nincs olyan ital, amit csakis karácsonykor fogyasztunk. Sőt, olyan sincs, ami máskor is fogyasztható ugyan, de karácsonykor mindig “kötelező eleme” az ünnepnek. De pl. december 18-án pénteken – amikor ennek a bejegyzésnek meg kellett volna jelennie – volt az utolsó idei Csalán piac, ahol én – mint a szervező csapat tagja, és 2 és fél éve rendszeres sátorszerelő – 2 termelőtől is kaptam ajándékba egy-egy üveg szörpöt. Ilyen értelemben ezek is karácsonyi italok, hiszen karácsonyra kaptam. 🙂 A nagyobbat már felbontottuk, mindenkinek ízlett. A kicsi üveg ajándék lesz a család egyik tagjának.

Az italfogyasztási szokásaimról általában meg csak annyit: a legjobb a veszprémi csapvíz. A helyi dolomitos karsztból származik. És mi az a dolomit? Kalcium-magnézium-karbonát. Tehát kalcium-karbonát (mészkő) és magnézium-karbonát keveréke. A kristályrácsban véltlenszerűen váltakozik a kalcium és a magnézium. Olyan, mint a mészkő, ez is tengeri élőlények maradványa, csak nem pezseg, ha savat (pl. ecetet) cseppentenek rá. A dolomit karsztos kőzet, ami azt jelenti, hogy vízben oldódik. A víz járatokat, repedéseket és sok más alakzatot (víznyelőt, barlangot, forrást, egyes helyeken cseppköveket, stb.) hoz létre a kőzetben. Közben a víz megtisztul, mert a repedések nagy felülete megköti a szennyezéseket, ezért a karsztvíz a legtisztább víz. A másik hasonló tisztaságú víz a parti szűrésű víz, de ott lentről felfelé megy át nagy felületű, tisztító kavicsrétegen a víz. A karsztvíz tehát a legtisztább – ezért iható még most is a legtöbb bakonyi forrás vize -, de egyben a legérzékenyebb is, hiszen ahogy leszivárog a víz, ugyanúgy le tud szivárogni akármilyen szennyeződés is: szennyvíz, olaj, stb.

De a veszprémi karsztvíz, mint minden más karsztvíz, nem csak tiszta, hanem egészséges is. Ahogy átszivárog a kőzeteken a víz, nem csak megtisztul, hanem beleoldódik a kőzetek anyaga is, a kalcium-magnézium-karbonát. És az miért egészséges? Mert a karbonátos víz mindig lúgos, savlekötő hatású. Amióta rendszeresen iszom csapvizet, azóta nem ég a gyomrom. A kalcium fontos pl. a csontoknak, a magnézium meg jót tesz az idegrendszernek. Akinek gyakran görcsölnek a végtagjai, annak érdemes pótolni a magnéziumot, akár  veszprémi csapvízből is. Nem kell drága ásványvízre költeni, mert az itteni karsztvízben annyi ásványi anyag van, hogy hivatalosan ásványvíz minőségű. Az egyik legtisztább és legegészségesebb csapvíz az országban, azért, mert karsztvíz. Ezért iszom én naponta többször is csapvizet. 🙂

És mit gondolok a többi italféleségről? Szeszes italt egyáltalán nem iszom, szilveszterkor is mindig kölyökpezsgővel koccintok, és az energiaitaloktól is távol tartom magam. Koffeinesből is leginkább a teát, bár a feketét abból is ritkán. Inkább a gyümölcsteákat. Enyhén bosszantó, hogy alig van benne az, ami a neve, és majdnem mindnek így kezdődik az összetétele: csipkebogyó, alma, hibiszkusz. Persze nincs semmi rossz a csipkebogyóban, almában, hibiszkuszban, és még finomak is ezek a teák, de azért ha ráírják pl. hogy baracktea, akkor barack legyen benne, ne hibiszkusz! Amúgy a gyümölcsöt nem csak teában szeretem, hanem eredeti állapotában is, és gyümölcslé formájában is. Sőt, nyáron még a gyümölcsfagylalt is jöhet… Szénsavas üdítőt is ritkán iszom, gyerekkoromban akkor kaptam ilyesmit, amikor vendégek jöttek. 🙂

És a végén az évszakhoz illő forró italokról: a meleg teát is szeretem, és a kakaót, karamellt, macikávét is. A macikávé gyerekkorom óta nagy kedvencem, a karamellhez pedig mindig csak akkor jutok hozzá, ha fáj a torkom, pedig torokfájás nélkül is szívesen meginnám. 😀

Kb. ennyit az italfogyasztási szokásaimról.

Reklámok
Tojáslikőr, forralt bor, forró csoki és társaik

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s