Ez a hét…

Múlt pénteken (éppen 1 hete) Bakonybélben jártam a nagymamámnál. Fűnyírás, maradék ribizli leszedése… És ott a körtefán láttam csuszkát. Elég ritkán látható madár. Aztán vasárnap itt, Veszprémben is láttam, ezen a fán. Eredetileg a madarat akartam fényképezni, de vagy nagyon rejtőszíne van, vagy már elrepült, amikor sikerült lefényképezni, de én szabad szemmel láttam, ezeken a képeken viszont nem sikerült felfedezni. Így csak a fáról vannak képek. A fa egyébként ott áll, ahol a Haszkovó utca 23. (óvoda) és 27. (panelszürke négyemeletes panel) közti kis út (ha nem aszfaltos lenne, azt mondanám, ösvény, mert keskeny, és fák, bokrok szegélyezik) kiér a Damjanich utca 1. (színes négyemeletes panel) elé.

Ha valakinek sikerül meglátni a csuszkát a képeimen, az szóljon nekem! (Veréb és rigó közti méretű, a hátán és a szárnyain szürke, talán enyhe kékes árnyalattal, a hasán halvány narancsos-barnás színű, úgy kopogtatja a fákat, mint a harkály, és fejjel lefelé szokott közlekedni az ágakon.)

Életemben először kb. 2 vagy 3 éve láttam csuszkát ugyanezen az aszfaltozott ösvényen, az óvoda udvarának egyik fáján. Utána legközelebb csak pénteken, Bakonybélben, aztán vasárnap újra Veszprémben. Ugyanazon az aszfaltos ösvényen. Ez talán csak nekem különleges esemény, de én örülök neki! 🙂

De amúgy ez a hetem sem volt mindennapi. Álláskereséssel töltöttem. És talán találtam is valamit… Talán többet is… Sőt, talán még jót is! De arra van a legkisebb esély. Nagyjából így zajlottak az események:

 • Július 6. csütörtök. Visszaküldtem a diplomámat az egyetemre. Elsőbbségivel, de nem ajánlottan. Elsőbbségi, hogy 7-ére péntekre érjen az egyetemre (vagyis a Mérnöki Kar diplomaátadó ünnepségének napjára), és azért nem ajánlott, mert az még elsőbbségi levél esetén is lassítja a kézbesítést (és drágítja a küldést). Miért is akartam én visszaadni a diplomámat? Azért, mert nem tudtam vele elhelyezkedni, és így csak 3 lehetőségem maradt:
  • Várni a környezetvédelmi állásra. De erre már nem volt időm, mert a pénzem is elfogyott, és ha nem helyezkedtem volna el, akkor csak kb. szeptember közepéig maradt volna TB jogosultságom, utána nem.
  • Beiratkozni tanfolyamra és azzal elhelyezkedni. Ezt majd megteszem, ha lejár a szerződésem az új helyemen (még valamennyire kérdéses, hogy több lehetőség közül melyik lesz ez az új hely), de legközelebb ősszel indul tanfolyam, nincs időm megvárni. A tanfolyam alatt is kapok pénzt és TB jogosultságot, de a tanfolyamok az ősz folyamán bármikor indulhatnak, és ha pl. októberben indul (sőt, amire tavaly jelentkeztem, az november 7-én indult volna, ha felvettek volna), akkor szeptember 10-től az októberi tanfolyamkezdésig se pénzem, se TB jogosultságom nem lett volna… Tehát erre sincs idő.
  • Maradt a 3. lehetőség… Elhelyezkedni másban. Ennek a feltétele pedig az, hogy ne legyek szakterülethez kötve. És  mi köt szakterülethez? A diploma! Ezért küldtem vissza az egyetemre. Beleírták a szakterületet, így hozzá köt. És minek legyen nálam, ha úgysem használom, úgyis másban helyezkedem el?
 • A következő hétfőn, 10-én bementem a munkaügyi központba álláslistát nézni, pályáztam is kb. 6-8 állásra. 3 helyre hívtak interjúra, sőt, az egyikre majdnem fel is vettek (nem mondták még ki, hogy sikerült, de éreztették, hogy szinte akárkit felvennének, olyan nagy szükségük van munkaerőre), és úgy alakult, hogy dönteni kellett a 3 hely közül, mert azon a bizonyos helyen sürgettek, hogy jelezzek vissza nekik. De a családdal megbeszélve egy másikat választottunk a 3-ból, oda viszont végül mégsem engem vettek fel. Nem volt nagy pozíció egyik sem, de legalább pénzem lett volna belőle. Az egyik egy raktárosi állás (akiknek nagyon kellettem volna), a másik (amit a család ajánlott) postai küldeményfeldolgozó, a harmadik meg 2 műszakos termékválogató egy díszkő- és téglagyárban (a gyártás végén a szalagról kiszedni a selejtet és pótolni). Mivel dönteni kellett, és a család tanácsára a raktárat meg a téglagyárat lemondtam, a postára meg végül nem vettek fel, megint néztem álláslistát. Először ügyintézővel beszéltem (a kedvencemmel, akiben jobban bízom, és akinél találtam 2-3 jónak tűnő, nem közfoglalkoztatott állást), de amit nála találtam, azokról lebeszélt, hogy ilyen-olyan végzettség, stb. kell hozzá, mást meg nem tudott ajánlani, ezért megint úgy döntöttem, hogy önállóan pályázom, kb. 15 helyre (mint kiderült, majdnem mind a másik ügyintézőnél volt, azért nem tudta ez az ügyintéző), és kaptam is megint ajánlatokat.

A második körös álláslistáról kaptam egy állást, múzeumi kisegítő teremőr, de nem csak teremőr feladataim lesznek, hanem néha pl. a fagylaltos pultba is be kell állnom, stb. Hétfőn mentem interjúra (most már ezen a héten, július 31-én), és ezzel elkezdődtek ennek a mostani izgalmas hétnek az eseményei…

 • Hétfőn interjú a múzeumban.
 • Kedden csörgött a telefonom: felvettek! Menjek be szerdán a múzeumba! De 5 perccel a telefoncsörgés után csengetett a postás és küldeményt hozott az egyetemről. Ha már csuszkát emlegettem, akkor ez most egy másik madár volt. A postagalamb visszareptette hozzám a diplomát! Most mi legyen? Kitaláltam egy 6 lépéses “haditervet”:
  1. Most már kénytelen vagyok megtartani azt a diplomát, ha már egyszer hazaküldték, most már elfogytak a lehetőségeim.
  2. De ezt az állást is kénytelen vagyok elvállalni, hiszen 5 perccel előbb ígértem meg a telefonban. Tehát elvállalom ezt az állást február 28-ig. Sajnos csak közfoglalkoztatás, de ettől még egész jó helynek tűnik… 🙂
  3. Közben keresek környezetvédelmi állást. Ha felvesznek, váltok és megoldódik a problémám.
  4. Ha nem találok környezetvédelmi állást, akkor február 28. után várok 30 napot és beiratkozom tanfolyamra. (A munkaügyi központos tanfolyamok feltétele 30 nap regisztráció.)
  5. A tanfolyam közben is keresek környezetvédelmi állást, ha megtalálom, akkor váltok.
  6. Ha a tanfolyam alatt sem találok semmit, akkor már 2 szakterületen keresgélek, a környezetvédelemben és az új végzettségemmel. Ha valamelyik bejön, örülök neki. 🙂
 • Szerdán bementem a múzeumba. Elküldtek ide-oda ügyeket intézni. Közvetítő lapot kérni a munkaügyi központtól (mert önállóan néztem az álláslistát, így még nem volt közvetítő lapom), üzemorvoshoz (aminek a feltétele előbb egy egészségügyi kis könyv, majd egy tüdőszűrés), erkölcsi bizonyítványt kérni, és bankszámlát nyitni (régebben volt nekem, de amikor nem volt rá szükség, megszüntettem, nem volt értelme havi 22800 Ft-ból fizetni a bankszámla költségeit, pl. számlavezetési díjat, éves kártyadíjat, stb.). Tehát szerdán a következő körutat tettem meg.
  • A kis posta még zárva volt, bementem a belvárosba a nagy postára erkölcsit kérni.
  • Aztán a papír-írószerbe egészségügyi kis könyvért.
  • Munkaügyi központ, közvetítő lap.
  • Tüdőszűrés, azt mondták, pénteken lesz eredmény.
  • Ez után ott, a tüdőgondozó előtt felhívtam a múzeumot, hogy mit intéztem, és hogy tüdőszűrés eredmény meg üzemorvos majd pénteken és addigra bankszámlát is nyitok. Az üzemorvosi rendelőt is felhívtam, megtudtam, hogy nem kell időpontot kérni, mehetek anélkül is pénteken.
  • És ezek után kaptam egy érdekes telefonhívást… Egy olyan cég hívott, akik még az első álláslistán hirdettek, és akkor azt jelezték, hogy az állást betöltötték. De most kiderült, hogy az előző munkaerő nem vált be, visszahívták a korábbi jelentkezőket. Csütörtökön interjú! Faipari gépeket forgalmazó cég, faipari (főleg kereskedelmi) munkatársat keresnek.
 • És eljött a csütörtök, vagyis a tegnapi nap… Bankszámlanyitás és interjú a faipari cégnél. 11-kor volt az interjú, ezért 10-re mentem a bankba. Egy kisebb pénzintézet, ahol már korábban is volt számlám, véletlenül egy utcában a faipari céggel. Azt hittem, 1 óra alatt mindent elintézek és mehetek interjúra. De nem így lett.
  • A bankban közölték, hogy ez 3/4 óra szokott lenni, de most még a rendszerük is rossz. Menjek vissza majd. Mondtam nekik, hogy 11-kor dolgom van, ugyanabban az utcában (akkor még nem mondtam, hogy állásinterjú) , majd ha végzek visszamegyek. Erre azt mondták, majd inkább ők hívnak.
  • 11-kor interjú. Közben hívott a bank, de kinyomtam.
  • Interjú után bank, elintéztük a papírokat, kész a bankszámla.
 • Péntek reggel, vagyis ma tüdőszűrő, üzemorvos, múzeum. Azt mondták, megvan minden papír, írják a szerződést, de ez kb. 1 hét. Ma elkészül, aztán néhány nap, míg az igazgató asszony is aláírja, majd elküldik a városnak, mert oda tartozik a múzeum, ott is ellenjegyzik. De 14-én hétfőn már munkaviszonyban leszek náluk. Aztán már majdnem hazaértem a múzeumból, amikor csörgött a telefonom, a faipari cég hívott próbanapra, hétfőn 10-15 óráig. De ajánlást is kérnének a legutóbbi munkahelyemről. Majd meglátjuk, ajánl-e engem az a zöld szervezet… 🙂

Most tehát van 2 lehetőségem. A múzeum, ami közfoglalkoztatás, határozott időre, de már biztos. És a faipari cég, ami még nem biztos, mert a próbanapon ők is mondhatják, hogy nem feleltem meg, és én is, hogy ez mégsem való nekem, de hosszú távra keresnek embert és nem közfoglalkoztatás. Ha bejön a faipari cég, azt választom, ha meg nem, akkor marad a múzeum, és február 28. után a munkaügyi központos tanfolyam. Közben ma pályáztam környezetvédelmi állásra is. De egy olyan céghez, ahová nem szoktak felvenni, sőt, interjúra is csak 1-szer hívtak, de abból sem lett semmi. Aznap esett az eső. Én az eső ellenére is bementem, és közölték, hogy az igazgató mégsem ér rá. Másnap már nem mentem el hozzájuk interjúra. A 3 közül a sorrend nálam:

 1. Környezetvédelmi cég
 2. Faipari cég
 3. Múzeum, közfoglalkoztatás.

A valószínűségi sorrend éppen fordított.

 1. Múzeum 100%
 2. Faipari cég talán 50-60%
 3. Környezetvédelmi cég max. 20% (de reálisan inkább 10).

Meglátjuk majd, mit hoz az élet, de ha nekem kell döntenem több hely közül, akkor az első sorrend szerint döntök majd. 🙂

De hétvégén nem izgulok ezen, inkább megyek a szokásos havi társasjáték délutánra (ezúttal egy nagyon elit helyre, a Völgyikút Házba, ami remélhetőleg már végleges helyszín lesz), aztán meg vasárnap a kirakodóvásárba nézelődni. 🙂 Hétfőn próbanap, aztán meg majd meglátjuk, hol dolgozom… 🙂

Reklámok
Ez a hét…

Ez a hét…” bejegyzéshez ozzászólás

 1. MA szerint:

  Úgy néz ki, hogy felvettek a faipari céghez, holnap megbeszéljük a részleteket. Ha már így alakult, akkor inkább az, mint a múzeum (persze egyik sem lett volna rossz), mert a faipari cégnél legalább nem közfoglalkoztatásban lennék (minimálbér alatt), hanem rendes fizetésért (amiről még nem tudom mennyi, de a közfoglalkoztatásnál több, és ez már egy jó hír). 🙂 Közben meg ma este kaptam egy e-mailt a környezetvédelmi cégtől (biztos napközben küldték, de csak este nyitottam meg és válaszoltam rá), feltettek 22 kérdést, ami alapján eldöntik, hogy behívnak-e interjúra. Most az a terv, hogy elkezdek dolgozni a faipari cégnél, de aztán ha sikerül ez a környezetvédelmi (a város legkomolyabb munka- és környezetvédelmi cége), akkor váltok. Ha nem sikerül, akkor meg akár évekig is a faipari cégnél maradok. (Közben nem keresek aktívan állást, de ha szembe jön velem egy környezetvédelmi lehetőség, akkor azt választom, de egyébként, ha nem lesz ilyen állásom, akkor hosszú távon kitartok mellettük. Ezt már eleve az interjún is mondtam, mégis felvettek)

  Kedvelés

 2. MA szerint:

  Facebookon ismerősöknek látszik: https://www.facebook.com/andras.meszaros.395/posts/1462218313858531?pnref=story A többieknek meg ide másolom.

  Gyors összefoglaló a nyár eseményeiről, mert szerintem már nem mindenki tudja követni…

  Július 6-án visszaküldtem a környezetmérnöki diplomámat az egyetemre, mert nem tudtam vele elhelyezkedni, és nem volt más megoldás, mint megszabadulni attól a papírtól, ami szakterülethez köt, hogy tisztább lelkiismerettel vállalhassak mást. Július 6. nem véletlen: elsőbbségivel küldtem, mert azt akartam, hogy a Mérnöki Kar 7-ei diplomaátadó ünnepségének napján érjen oda az egyetemre.

  Július 27-én ugyan hazaküldték a diplomát, de közben eltelt néhány hét, amikor kb. 20 helyre pályáztam a munkaügyi központ álláslistájáról. És kiderült, hogy 2 helyre is kellenék.

  – Az egyik hely a Laczkó Dezső Múzeum, közfoglalkoztatásban, hivatalosan teremőrként, de most augusztusban leginkább a fagylaltos pultban.
  – A másik hely egy veszprémi cég, akik faipari gépeket forgalmaznak, oda kerestek faipari (főleg kereskedelmi) munkatársat.

  Egyik sem szakmabeli állás. (Ez akár azt is jelezheti, hogy mégsem a környezetvédelem az én utam, hiába ragaszkodtam hozzá ennyi évig, attól kezdve, hogy 1999-ben beiratkoztam környezetmérnöki szakra. Ha az én utam lenne, akkor 2004 óta, amióta végeztem, már el tudtam volna helyezkedni benne. De 13 évig nem sikerült, viszont amikor visszaküldtem a diplomát és elkezdtem mást keresni, 1 hónap alatt 2 nagyon különböző helyre is felvettek volna… Másrészt viszont mégis az én utamnak kell lennie, mert ennyi évig nem ragaszkodik egy tévúthoz az ember. De azt is megfigyeltem már, hogy minél biztosabb vagyok valamiben, annál jobb döntésnek bizonyul később, akkor is, ha mások nem értenek egyet velem. És én, aki mindig nehezen döntök, ebben nagyon biztos voltam, és folyamatosan kitartottam mellette 5 évig az egyetemen, ahol egyre jobb döntésnek éreztem ezt, és még utána 13 évig. Ha ez az én utam, és ez vagyok én, akkor miért nem tudtam benne elhelyezkedni, és miért sikerült könnyebben elhelyezkedni másban? De ha mégsem ez az én utam, akkor miért voltam egyre biztosabb egyetem alatt abban, hogy jól döntöttem, és miért tudtam kitartani mellette még 13 évig?)

  Magamtól valószínűleg a faipari céget választottam volna, mert az nem közfoglalkoztatás (tehát többet fizet), és hosszú távra keresnek embert, nem csak február végéig, mint a múzeumban. De aztán ők találtak egy pályázatot. Ha közfoglalkoztatásból vesznek ki, akkor a munkaügyi központ ad nekik támogatást a fizetésemre. Ezért el kellett helyezkednem a múzeumban. Ott is jól éreztem magam, mert szabad téren lehettem, értelmes munkatársak között, és érdekes élményeket is szereztem (pl. amikor a zokniárus zoknival akart fizetni a fagyiért… :O 😀 ), és biztos érdemes lesz bemenni a hátra lévő 2 napon, szerdán és csütörtökön is. 🙂 Aztán megyek a másik céghez…

  És most egy kicsit felgyorsultak az események. Ma este, munka után vettem át a szándéknyilatkozatot a cégtől, hogy felvennének. Holnap reggel leadom a múzeumban (nem a részlegemnél, hanem a központban a munkaügyesnek), azzal, hogy szeretnék kilépni, és holnapután (azaz 31-én csütörtökön) legyen ott az utolsó munkanapom. A múzeumnak el kell engednie, mert közfoglalkoztatásból mindig el kell engedni, ha valaki nem közfoglalkoztatásos munkát talál. 1-jén pénteken regisztrálom magam álláskeresőként (ez is a pályázat feltétele), majd 4-én hétfőn megyünk a munkaügyi központba a leendő főnökeimmel beadni a pályázatot.

  Néhány nap alatt elbírálják (addig talán lehetek alkalmi munkavállaló), majd ha sikerül a pályázat, felvesznek főállásba. (Állítólag akkor is felvennének, ha nem sikerülne, mert mindenképpen kell nekik 1 ember, de így könnyebb nekik.) Ha sikerül, 1 évig lesz biztos munkahelyem. Jövő szeptemberig. Aztán majd meglátjuk, mi lesz. Megtartanak-e? Én maradnék-e? Találok-e a végzettségemnek megfelelő állást akár közben, akár utána? Egyáltalán keresek-e? Majd jövő szeptemberben kiderül… 🙂

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s