Haszkovó utca ősszel

1980-ban születtem, 1983-tól lakom Veszprémben, 1986-tól a Haszkovó utcában. Gyerekkoromban az egész lakótelepnek nagyon rossz híre volt, főleg egy bizonyos népcsoport miatt, akikből akkor nagyon sok volt a környéken. Azóta már úgy veszem észre, nincs jobb vagy rosszabb híre, mint bármelyik más városrésznek, sőt, talán nincsenek is már igazán jó vagy rossz hírű környékek Veszprémben. Nagyjából egyforma lett az egész város ilyen szempontból.

De rossz hír ide, vagy oda, a lakótelep is lehet szép. Itt minden ház más színű, és érdemes felkeresni a Berkenye tanösvényt is, ahol megismerhetjük a lakótelep élővilágát, pl. fákat, madarakat, gyógynövényeket.

De most nem is a Haszkovó lakótelepet, hanem konkrétan csak a Haszkovó utcát mutatom be, egészen a Kis-Haszkovótól (ami még nem lakótelep, bár ez is társasházas környék, kisebb házakkal) az igazi lakótelepi részekig.

Haszkovó amúgy egy bolgár város, régebben, a rendszerváltás előtt Veszprém testvérvárosa volt, de a kapcsolat azóta megszakadt. Van még egy ilyen régi, elfelejtett testvérváros, a németországi Halle, amiről szintén a mi lakótelepünkön neveztek el utcát (és nem, a SINOSZ – Siketek és Nagyotthallók Országos Szövetsége veszprémi részlege nem a Hall-e utcában van, hanem a Pláza mellett a Budapest úton! 🙂 ). A mostani testvérvárosokról pedig Veszprém déli határánál, a Déli Intézményközpont nevű városrészben, a Füredi út és Almádi út között neveztek el utcákat.

A Haszkovó utca útvonala is érdekes. A Kis-Haszkovó még egyértelmű útvonalon halad (ami egyébként főútvonal, 40-es táblával – ez is ritkaság: főútvonal és sebességkorlátozás együtt), a páros oldalon a 10-esig, a páratlan oldalon a 9-esig. A 11. már a Haszkovó utcai fűtőmű. Aztán sokáig nincsenek Haszkovó utcai házak, a páros oldalon a 12. elég messze van a 10-estől, és a fűtőmű után is elég sokára, a Kálvin János park (a református templom, részben a Berkenye tanösvényhez tartozó park) után jön a 13.

A páros oldal ez után rendben folytatódik lefelé. A 12. és 14. még kicsi, a 14. jellegzetesen zöld és narancs színű. Aztán a körforgalom után jön a 16. és a 18, mindegyikben van még K és L lépcsőház is! Utána a buszfordulónál van egy kis rózsaszín ház (pizzéria, étterem, vagy ilyesmi), ez a 20. és itt ér véget a páros oldal.

A páratlan oldal viszont a Kálvin János park után kettéágazik. Úgy, mintha a páros oldalnak is lenne páros és páratlan oldala. A körforgalomnál van a 13. Merőlegesen áll a Haszkovó utcára, párhuzamos a Március 15. utcával, és egy kisebb park van a Haszkovó 13. számú ház és a Március 15. utcai úttest között, a Kálvin parkkal szemben. Ez a park is a Berkenye tanösvény része.

Amerre mutat a Haszkovó 13. vége, ott van egy nagy parkoló. Ha a Március 15. utcáról megyünk be (amerre amúgy is halad a Haszkovó utca, délről északra), akkor balra van a kék aljú 13-as, a felújított, a Haszkovó utcával párhuzamosan álló zöld 17-es, majd újabb kék aljú, merőleges ház a 21-es, végül a Haszkovó utca irányával párhuzamosan 2 ház: a narancssárga 25-ös, és attól még kicsit balra és előre a sárga 29-es. Ez a páratlan oldal bal oldala. (Ennek a házsornak a bal oldalán, tehát nem a parkoló felől, hanem a másik oldalon van egy park, ami részben a Berkenye tanösvényhez tartozik, és a parkon túl látható a Haszkovó utca páros oldala, a 16-18. számú házakkal.)

A páratlan oldal jobb oldala a 15-össel kezdődik (párhuzamos a Haszkovó utcával), majd jön a nemrég felújított, halványsárga 19-es, merőlegesen a Haszkovó utcára, aztán a Haszkovó 23. Bóbita óvoda, majd elbújva a Damjanich 1. mögé a Haszkovó 27.

Ha kiérünk a parkolóból, akkor csak a bal oldalt kell nézni egy darabig, mert a jobb oldal Damjanich 1., a bal oldal Haszkovó 25. és 29. Majd amerre a 25. és 29. ház mutat, ott van rájuk merőlegesen, egy sportpályából átalakított kisebb parkoló mellett a 31. és mögötte a 33. A Haszkovó utca  33. számú ház már a Haszkovó 18. végével szemben van, és itt van egy trükk. Itt az út elágazik. Egyenesen és jobbra vezet az úttest. Egyenesen hívják Haszkovó utcának a laktanyáig, ahol belefut a Jutasi útba, de ezen az egyenes szakaszon már csak a buszforduló és a Haszkovó 20. van, az út bal oldalán. A páratlan oldali házak jobbra folytatódnak. Ott az úttest és az utca bal oldalán a garázssor Aradi Vértanúk útja, de a jobb oldali házak a Haszkovó utcához tartoznak. Egészen pontosan: Haszkovó 33. (ez áll a sarkon, és ez párhuzamos az Aradi vértanúk útjával), rá merőlegesen a 35., majd a 33-assal párhuzamosan a 37, és végül az L alakú tízemeletes 39. (A fűtőmű után a páratlan oldali házak négyemeletesek, kivéve a 23., vagyis az óvoda épülete, és a 39. A páros oldalon a 12., 14., 16. és 18. számú házak tízemeletesek.)

Tehát a Haszkovó utca útvonala nem egyszerű. A páros oldal nagyjából egyenes vonalban megy délről északra, viszont a páratlan oldal a körforgalom után kettéágazik (a páratlan oldalnak is külön “páros” és “páratlan” oldala van), ahol meg újra összeér, ott meg kanyarodik (de csak a páratlan oldal, mert a páros oldal előbb véget ér)…

És merre mentem én az utcán?

A 39-estől indultam (az első két kép a kilátás a lépcsőházunk ablakából), aztán jártam a 37-esnél és a 35-ösnél, majd a 31-33. között mentem át, és ott időztem egy kicsit egy parkban, ahol szinte minden fa más színű. Ezt a kis parkot északról az Aradi Vértanúk útja határolja, keleten a Haszkovó 31. és 33. látszik, délen a Haszkovó 33. melletti kis járda vágja el (de hasonló füves-fás részekkel folytatódik a körforgalomig), nyugaton a Haszkovó utca a határa (szemben a Haszkovó 18. látható).

Innen továbbmentem dél felé a Haszkovó utca mentén, és kb. felváltva kattintgattam balra és jobbra. Balra a Haszkovó páratlan oldal (29., 25., 21., 17., 13.) felé (ez az oldal a 21-estől a 13-asig a Berkenye tanösvény része), és jobbra a 18. és 16. felé.

Majd átmentem az úton és megnéztem a Haszkovó 16-nál a két kedvenc fámat: az egyiknek a törzsére kúszik fel mindenféle növény, a másik meg kétféle fa egyben (most is látszik: az egyik már sárga, a másik még zöld). Aki rendszeresen olvassa a blogomat, biztos találkozott már ezzel a két fával. De volt ott még egy fa, amelyik nagyon szépen színesedett, van benne zöld, sárga, piros, főleg piros, és sok képet készítettem róla. Ez után a páros oldalon haladtam: 14., 12., majd át a zebrán, aztán oda-vissza a Kis-Haszkovón. (A képeken a Haszkovó 16-tól a Kis-Haszkovó bejáratáig látható a táj.)

A Kis-Haszkovónak is van egy érdekessége: a felületes szemlélő a páros oldalon csak a 2., 8., és 10. számú házakat veszi észre. Pedig a 2. és 8. között egy zsákutca táblával jelölt kis út vezet be a 4. és 6. házhoz, de ezek a Haszkovó utcáról nem látszanak. Egy képet is készítettem a hozzájuk vezető út bejáratától. (A képeken az egész Kis-Haszkovó látható.)

A Kis-Haszkovón előbb a páros, majd a páratlan oldalon mentem, majd körbejártam a fűtőművet az Őrház utca, és a Kálvin János park felé. (Ezt a körbejárást és a fűtőműtől a Haszkovó 13-ig lefelé tartó utat mutatom be ezeken a képeken.)

Aztán a 13-asnak a Március 15. felőli oldalán haladtam, majd abban a bizonyos parkolóban lefelé. Balra a 13., 17. 21., 25., jobbra a 15., 19., 23., 27. Itt is kb. felváltva készítettem képeket jobbról is, balról is. Sőt, a 21-esnél a japánakác tövéből (ahol a Berkenye tanösvény az óvoda melletti járdáról bemegy a 21. és 17. házak közti átjárón a parkba) még körbe is kattintgattam a kilátást, a tanösvény felé is, az óvoda felé is.

Ez után elmentem az óvodánál lefelé, közben közelről fényképeztem az óvoda fáit, és messziről, szemből a 25-öst, majd körbejártam a 27-est, és itt merült le a telefonom a fényképezéstől. 🙂 De már sok minden nem is lett volna hátra, legfeljebb még 1-2 fénykép a Damjanich 1-es mellől, amin látszik együtt a 25-ös meg a 29-es, aztán kész, mert a 31-39. számú házak környékét mér az utam elején lefényképeztem. Legfeljebb ugyanazt tudtam volna más szögből megmutatni. Tehát még nagyjából jókor is merült le a telefonom! 😀 De ezekért a képekért szerintem megérte! 🙂

Reklámok
Haszkovó utca ősszel

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s