Gulya-dombi túra

Szombaton a Gulya-dombon jártam, egyedül, több céllal. Fő célom: lefényképezni a nagy kilátót, és cikket írni róla, hogy tájba illő-e. A cikket megírtam. A lényege: szép, és megfelel a célnak, de nem tájba illő, és előbb-utóbb sok hulladék lesz belőle, mert fém. Nem véletlen építkeztek mindig fából az erdőben… A másik célom: a finn lépcsőn felmenve megtalálni az utat a kis és nagy kilátó érintésével a Gulya-dombi tanösvény 3., 4. és 5. állomásai között. Ez a múltkor nehezen ment, de most sikerült! :) Természetesen az akkori és a szombati túrámról is van fényképalbum…

Már az indulás után, a lakótelepen is láttam szép dolgokat: nyíló virágokat, rügyező fákat, bokrokat…

Innen már látszik a kilátó. Szabad szemmel jobban, mint a képen. A fenyőfákkal takart ház tetejének bal oldalán láttam, de a képen talán nem is látszik.

Photo2366

Még mindig tavasz…

Felújították az Erdész utcát, már nem kavicsos, végre esőben is járható. Persze szombaton jó idő volt, nem esett…

És még mindig ébred a természet a városban is…

És a gyerekek is élvezik a jó időt a város egyik legnagyobb játszóterén, a Szerelem-szigeten.

Séd-parti sziklák

A domokos-rendi Szent Katalin apácazárda romjai, más néven a Margit-romok. Ebben a zárdában élt IV. Béla király lánya, Árpád-házi Szent Margit, mielőtt a Nyulak szigetére, a mai budapesti Margit-szigetre vitték.

Benedek-hegy, Vár, labirintuskert…

Veszprém első utcakönyvtára

Élet a sziklán…

Szent István völgyhíd

“A part alatt” népmesei játszótér a Séd partján, az A part alatt mondóka alapján.

Az egyik képen a tájékoztató tábla mellett látható a finn lépcső alja. Rovaniemi lépcső a hivatalos neve, Veszprém finn testvérvárosáról, ahol az “igazi” lappföldi Mikulás, Joulopukki él. A finn lépcső tetején a Gulya-dombi kis kilátóhoz jutunk. Kicsi, de szép. És fából van. De kilátás csak egy irányban van róla.

A kilátó a tanösvény 3. állomása. Mellette indul egy kis erdei út a 4. állomás és a nagy kilátó felé. Az út elején homokba ugorva versenyezhetünk az erdő állataival.

Az út megy tovább egy kilátópont felé, ahonnan szép a kilátás Csatár-hegyre – Szent István és Koppány csatájának állítólagos helyére -, és a Bakonyra, majd még tovább vezet a 4. állomásra és a nagy kilátóhoz.

A nagy kilátó és környéke

A kilátás

A kilátó belseje

Visszanézve a kilátóra

Photo2448

Még mindig a Gulya-dombon. Szokásomhoz híven másfelé mentem haza, mint amerről érkeztem. 😀

Út a civilizáció felé… A végén rügyező bokorral.

Hazafelé a Kiskőrösi utca – belváros – kertváros – lakótelep útvonalon…

Gulya-dombi túra

Gulya-dombi túra” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólás